Getuigenis uit het hart: Assessment met IJslandse paarden!

"Dankzij Peter Van Welden en Melanie Wittockx kreeg ik afgelopen vrijdag de kans om de kracht van authentiek leiderschap aan den lijve te ondervinden. Het uniek assessment dat zij hiertoe ontwikkelden, heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Het bleek een fantastische ervaring die nog lang zal blijven nazinderen.

 

Van bij de eerste kennismaking neemt Peter je stap voor stap mee in de wereld van authentiek leiderschap, met het adembenemende IJsland en het pure IJslandse paard als metafoor.

 

Op deze zonovergoten vrijdagnamiddag, word ik hartelijk ontvangen met een heerlijk taartje en een warm kopje kruidenthé, zodat ik nog even kan acclimatiseren in de mooie omgeving. Intussen vertellen Peter en Melanie mij gepassioneerd over het authentiek leiderschap van IJsland en het IJslandse paard.

 

En dan is het zover! Melanie en Peter begeleiden mij naar de weide en stellen mij voor aan de prachtige kudde IJslandse paarden van Het Paards Paradijs. Even later mag ik van nabij kennis maken met de twee alfamannetjes, oftewel de leiders van de kudde. “Twee leiders?”, hoor je jou al denken. Welja, de oude leider van de kudde, het opperhoofd, en het jongere alfamannetje die hij als zijn opvolger in de kudde heeft aanvaard. Onder deskundige begeleiding van Melanie zullen de leiders van de kudde mij laten ervaren wat authentiek leiderschap is en wat ik nodig heb om dat te bereiken.

 

De ervaring was overweldigend, grotendeels herkenbaar en tegelijkertijd confronterend. Het heeft emoties losgemaakt en diepgaande inzichten gebracht. Mijn ervaring is amper in woorden te beschrijven, juist omdat de grote kracht van dit assessment in de beleving zit. Écht begrijpen, écht weten, is immers pas mogelijk wanneer je het ook écht hebt mogen ervaren en die ervaring volledig in jouw lichaam verankerd is.

 

De magie die ontstond wanneer ik na een reeks oefeningen het vertrouwen voelde om vanuit mijn eigen authenticiteit, in verbinding met mezelf, connectie te maken met het jongere alfamannetje, is onbeschrijflijk. Zonder enige fysieke connectie (een touw, halster of aanraking) gaf dit krachtige paard zich over aan mijn leiding en bleef tijdens de hele oefening aan mijn zijde wandelen. En het werd zelfs nog mooier, toen ik opmerkte dat ook het opperhoofd ons vanuit het niets mee volgde. Wanneer ik halt hield, kon ik niet anders dan vol verwondering toekijken hoe beide leiders in alle rust aan mijn zijde bleven staan.

 

Authentiek leiderschap lijkt in theorie zo simpel, maar in de praktijk is het dat allerminst. Het vraagt durf en lef om in de spiegel te kijken, om te ervaren in hoeverre jouw gevoel, jouw denken en jouw handelen in balans zijn en in hoeverre je durft te vertrouwen op jouw buikgevoel.

 

Droom jij ervan om jouw eigen natuurlijk leiderschap te ontdekken en durf je het aan om eerlijk en oprecht naar jezelf te kijken? Dan bestaat er geen betere gids dan het IJslands paard. Het paard spiegelt onmiddellijk wat er op dat moment in jou aanwezig is. In aanwezigheid van het paard kan je alleen maar zijn wie je werkelijk bent.

 

Nu ik zelf de kracht van authentiek leiderschap heb mogen ervaren, ben ik er absoluut van overtuigd dat bedrijven op vlak van authentiek ondernemen nog heel wat van het IJslands paard kunnen leren. Ik ben er zeker van dat authentiek leiderschap ook voor ons bedrijf onontbeerlijk is om duurzame groei te garanderen in onze snel veranderende wereld.

 

Dit uniek assessment in authentiek leiderschap is daarbij alvast een mooi begin en tevens een aanrader voor bedrijven om dit assessment in te schakelen in het selectieproces van management profielen. Ik ben er alvast van overtuigd dat geen enkel assessment op zo’n korte tijd zo’n eerlijke en diepgaande feedback over iemand kan geven. Wij mensen kunnen ons (onbewust) laten leiden door eigen interpretaties, terwijl het paard alleen maar puur en eerlijk spiegelt wat er op dat moment aanwezig is.

 

Een welgemeende dank aan Peter, Melanie en mijn twee nieuwe IJslandse vrienden van Het Paards Paradijs voor dit fantastisch avontuur. Ik kan het iedereen warm aanbevelen! Durf jij de uitdaging aan? Het zal ongetwijfeld een mooie start zijn van de boeiende reis naar jouw eigen authentiek leiderschap."

Start je eigen duurzame verhaal

Benieuwd wat Fjalk voor jou en je onderneming kan doen? Laat het dan zeker aan ons weten.
Je krijgt binnen de 24 uur een antwoord.

Verstuur >